A Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban szeretnénk választ adni azokra a kérdésekre amik természetes módon felmerülnek a gitározással, hangszerekkel  kapcsolatban.

  

Mik a hangzásbeli különbségek a testhez használt, különböző anyagú fák között?

 

Éger (alder): telt és gazdag, kövér mélyekkel, szakító középpel, átfogó melegséggel és hangkitartással. Az éger tartják az egyik legtradicionálisabb Stratocaster testfának.


Kőris (ash): csillingelőbb hang egy élesebb hangszínnel, de melegebb basszussal és hosszú hangkitartással. A másik legtradicionálisabbnak tartott Stratocaster testfa.


Nyárfa (poplar): Egyike a lágyabb keményfáknak, jó rezonancia, egy "húsosabb" hangszínnel. Számos gitárgyártó használja az éger kiváltására a nagyon hasonló hangja miatt.


Hársfa (basswood): A leggyakrabban használt fa, a legtöbb japán hangszernél. Ez a jó rezgés tulajdonságai miatt van (ez is nagyon hasonló az égerhez) és mert egy könnyen hozzáférhető fa Ázsiában. 


Mahagóni (mahogany): mély, meleg közepei vannak, jól harap és jó a hangkitartása. 


Juhar vagy jávor (maple): pattogó, fényes és szépen harap a magas tartományban. Általában rétegelt felső részként (top), mint teljes testként használják ugyanis elég nehéz fa.Milyen lakkozásokat használnak az elektromosgitároknál?

A nitrocellulóz lakk, egészen a betiltásáig a legelterjedtebb felületkezelési anyag volt az elektromosgitároknál. Manapság már többnyire polyurethánt használnak. A nitro, jobban engedi "lélegezni" a fát, de sérülékenyebb, a poly egy kemény műanyag burkot képez a hangszer köré, viszont jobban állja a megpróbáltatásokat.Hogyan működik a merevítőpálca?

A fémhúrok "bevezetésvel" elég hamar rájöttek a hangszerkészítők, hogy anyagtulajdonságai miatt jóval nagyobb húzóereje van ezeknek, mint a nylon húroknak. Az is hamar kiderült, hogy ha nem szeretnék íjjászkodásra használni kedvenc hangszerüket, kénytelenek lesznek valami megoldást találni rá, hogy kompenzálják a húrok húzó erejét. Ezt kezdetben nagyon vastag nyakkal próbálták megoldani, de később jött egy ötlet és megszületett a merevítőpálca. Ami a nyak belsejében ívben fekvő, egyik pontján rögzített, a másik pontján pedig szerszámmal feszíthető vékony, fém rúd. Óramutató járásával megegyező irányban feszít, a másik irányban pedig enged a húrok húzásának. A gitár beállítás fontos része, érdemes megfelelő szerszámmal neki állni a műveletnek, de ha egy mód van rá inkább bízzuk hozzáértőre! A helytelen állításból fakadó hibák nagy többségét csak több tízezer forint fejében lehet javítani.Mi a nyak rádiusza?

A fogólap tetejének ívét sokszor helytelenül nevezik a nyak rádiuszának. Igazából fogólap rádiusznak hívják, a nyak tenyerünk felé eső formát pedig nyakprofilnak. A rádiuszt egy a fogólap ívére illeszkedő megfelelő kör adja ki, a fogólap szélességében levágva. Például a 7,5-es rádiusz esetében egy 7,5 coll sugarú kört rajzolva, abból a fogólap szélességével megegyező, a sugárra merőleges szeletet kivágva kapjuk meg a 7,5-es rádiuszt.

Az elektromosgitárok népszerűségének hajnalán (50-es évek) többnyire 7,25-ös rádiuszú fogólapokkal találkozunk. Később, ahogy a gitárjáték egyre bravúrosabbá vált, egyre kényelmesebb hangszerekre volt szükség. Ehhez az is kellett, hogy a fogólap laposabbá váljon.


Mi az U, C illetve a V nyakprofil?

Ezeket a megjelöléseket a nyakak tenyerünk felé eső részének formájára használják. A V nyak kétféle verzióban létezik soft- és hard V. A soft egy kicsit lekerekített, a hard-dal ellentétben ami élesebb. Számos nyak profilnak nincs pontos betűs megjelölése, ezek a -szabadfordításban- ovális vagy lapos nyakak. Sokan egyszerűen csak C nyaknak nevezik ezeket. Az U nyakprofil egy "húsosabb", vaskosabb nyak, egyenes szélekkel. 


A korai 60-as évektől a '70-es évek elejééig a Fender A,B,C illetve D betűket is alkalmazott a nyakak megkülönböztetésére. Azonban ez nem a nyakprofilra, hanem a nyak felsőnyeregnél mért vastagságára utalt (ezeket a jelöléseket a nyak végére bélyegezték rá). Collban (és mm-ben) mért szélességek: A: 1 1/2 " (38,1 mm), B: 1 5/8 " (41,275 mm), C: 1 3/4 " (44,45 mm), D: 1 7/8 " (47,625 mm)

Milyen gyakran cseréljek húrt?

Aktív zenészek (heti kb 2 próba, hétvégén koncert) 3-4 hetente szokták cserélni a húrjaikat. Körülbelül ennyi idő mire azok elhasználódnak. Természetesen nem mindenki használja ennyire aktívan gitárját. Ha a húrok hangja tompábban szól, esetleg kisebb hamisságot lehet észre venni, vagy ami a leglátványosabb, hogy az ezüst színű húrok feketévé váltak, akkor a készlet csere érett. Érdemes a hangszert használat után letörölgetni egy pamut ronggyal, vagy speciális törlőkendővel, mert a koszos fogólap a húrok öregedését is felgyorsíthatja. Basszusgitároknál 2-3 havonta "illik" húrt cserélni.


 

Milyen időközönként kell beállítani a gitáromat?

Mivel ezek a gitárok tömör fából vannak, ezért reagálnak a pára illetve hőmérséklet változásokra. Ez általában tavasszal és ősszel fordul elő, amikor hidegről melegre vagy melegről hidegebbre vált az időjárás. Ilyen esetben a nyak "elmászik" amit a nyakmerevítő pálca segítségével könnyű orvosolni. Ugyanez igaz, ha az eddigiekhez képest vastagabb vagy vékonyabb húrkészlet kerül fel a gitárra. Mindenféle beállításkor érdemes új húrkészletet is felrakni.
 


Budapest, VII. kerület Szövetség utca 45.